Geoenergia eli maalämpö ja maaviileä on yksi kiinteistösijoittajan parhaista investoinneista sekä myös ympäristöystävällinen valinta.

Järvenpään uusi sosiaali- ja terveyskeskus (JUST) otti geoenergian käyttöönsä jo rakennusvaiheessa 2016. Rakennuksen lämmitettävä ja viilennettävä pinta-ala on 13 600 neliömetriä. Kohteeseen on toteutettu räätälöity 800 kW lämpöpumppulaitos (lämmitys/jäähdytys).

Järvenpään uusi sosiaali-ja terveyskeskus valitsi maalämmön koska vuosittaiset säästöt ovat erittäin suuret ja geoenergiajärjestelmä maksaa itsensä nopeasti takaisin. JUST on saanut geoenergiaan siirtymällä 14% tuoton per vuosi ja on erittäin tyytyväinen sijoitukseensa maalämpöön ja sen tuomiin kustannussäästöihin.

Alla vertailua kustannuksista.

Kulutetun energian hinta (EUR) 2017 2018 Keskimäärin
Vaihtoehtoisesti: kaukolämpö +  vedenjäähdytyskoneet 166 829 174 980 170 905
Geoenergia (toteutunut kustannus) 79 795 86 652 83 224
 Säästö  87 034 88 328 88 328

Lisäinvestoinnin takaisinmaksuaika keskimääräisellä toteutuneella säästöllä on 7,1 vuotta.
Tuotto 14,1% per vuosi on huomioimatta energian hintojen nousua ja energian hintahan nousee koko ajan, koska energiayhtiöt joutuvat tekemään huomattavia investointeja uusiutuviin energiamuotoihin.

Ympäristömyönteinen valinta

Rototec teki kiinteistöön TRT-testit ensin kahdella energiakaivolla ja porasi sen jälkeen yhteensä 50 kappaletta 310 metrin syvyisiä energiakaivoja, jotka on mitoitettu oikein tämän kokoisen pinta-alan lämmitykseen ja viilennykseen. Talvella kaivoista saadaan lämmitystä ja kesällä viilennystä.

”Valitsimme maalämmön, koska se on kustannustehokas ja ympäristömyönteinen valinta. Järvenpäässä on tehty valinta laittaa kaikki uudet kiinteistöt maalämpöön juuri näistä syistä. Tällä tavoin meille kertyy säästöjä, joita voidaan hyvin käyttää tärkeään toimintaamme. Viilennyskin on mitoitettu oikein, josta on kokemusta jo usealta lämpimältä kesältä”, kertoo Tero Passi, toimitusjohtaja, Järvenpään uusi sosiaali-ja terveyskeskus (JUST).

Enersys hoiti kohteen päämitoituksen, suunnittelun, hankintakonsultoinnin ja projektikonsultoinnin. Enersys tarjosi myös käyttöönotto- ja käyttötukipalvelun kohteelle. Enersys teki myös EED-mallinnuksen kohteessa suunnitteluvaiheessa.

”Suunnittelu onkin tärkeässä roolissa tämäntyyppisessä suurkohteessa, kuten toki muulloinkin, jotta saadaan geoenergiakenttä mitoitettua oikein”, kertoo Matti Simppala Enersykseltä.